A munkavédelmi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatai

2021. 03. 18.

Néhány hete jelent meg az Innovációs és Technológia minisztérium Munkavédelmi Főosztályának a jelentése A munkavédelmi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés áttekintése után igyekeztünk a Számotokra legérdekesebb részeket kimazsolázni belőle! Reméljük sikerült!

1. Ellenőrzött munkavállalók és szabálytalanságok száma

2020-ban 9.462 munkáltató került ellenőrzésre, akiknek a 70%-nál találtak valamilyen szabálytalanságot. (Reméljük, Te nem voltál közöttük!)

2. Ellenőrzött ágazatok

Az ellenőrzések száma az Építőiparban volt a legmagasabb (37%), ez volt a tavalyi év egyik kiemelt ellenőrzési célterülete, ezt követte a feldolgozóipar (17%), harmadik helyen pedig a gépipar (8%) áll. 

Érdekes, hogy az állampolgári bejelentések miatt indult hatósági látogatások az összes látogatás több, mint 7%-át tették ki, ezért azt tanácsoljuk, hogyha esetleg valami nem lenne rendben a házad táján, érdemes legalább a munkavállalóiddal jóban lenned:)

3. Meghozott munkavédelmi döntések

A döntések majdnem 50%-a a hiányosság(ok) megszüntetését írta elő, 22%-a tevékenységet, 17%-a pedig a használatot függesztette fel. Munkavégzéstől eltiltó döntés az esetek 7%-ban került meghozatalra. A döntések 5%-a vont pénzügyi szankciót maga után mindösszesen 191 millió Ft összegben.

4. Leggyakoribb intézkedések szakmai tartalom szerint

Első helyen a Be- és  leesési veszélyek állnak (9,8%).

A második legtöbb intézkedés a villamosbiztonsági hiányosságok miatt történt (9.6%), ide tartozik a létesítmények érintésvédelme, valamint a munkaeszközök (beleértve a kapcsolószekrények) érintésvédelmi problémái is.

Ezt követik az Üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok (védőburkolat, biztonsági berendezés, stb...)

Ha úgy gondolod, hogy ezekkel kapcsolatban Nálatok is gond lehet, vagy csak biztosra szeretnél menni, hogy tényleg minden rendben van, szívesen felülvizsgáljuk ipari gépeidet!

Itt megnézheted, mi mindenben tudunk a segítségedre lenni!

 

5. Kiemelt intézkedések megoszlása

A kiemelt intézkedések a munkavállalók életét, testi épségét, egészségét jelentősen veszélyeztető munkáltatói szabályszegésekre utalnak. Az összes intézkedés 64%-a tartozott ide. Ennek 32%-a munkavédelmi intézkedés volt. Ezek közül a legtöbb a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése volt (14%).

Második helyen a Munkavédelmi ismeretek hiánya állt.

Érdekesség, hogy a 9,2%-ot tesz ki a kockázatértékeléssel kapcsolatos hiányosságok miatt hozott intézkedések száma.

Forrás: ommf.gov.hu

 

 

 

SAASCOmachine szakmai oldala a 
gepek-ce-jelolese.hu
Látogasd meg a további részletekért!