Összefoglaló a WUD szakmai napról

2014.11.19

A 2014.11.13-án a World Usability Day alkalmával tartott szakmai napunkat a GE Hungary Kft. Teller Edéről elnevezett előadótermében tartottuk. Teller Ede volt az egyike azoknak a „marslakóknak” akik a modern fizika úttörőivé váltak a 20. században az Egyesült Államokban. Amikor először próbáltam megérteni a használhatóság tervezés, validálás lényegét én is úgy éreztem, hogy a szabványt a „marslakók” írták.

A szakmai napunk előadásai azonban mindenki számára bebizonyította, hogy a használhatósági teszteket egyszerű módszerekkel is elvégezhetjük. A felmérésünkből az derült ki, hogy a magyar KKV-k a teszteket elsősorban szimulált környezetben végzik. És nem csak KKV-k! Tulajdonképpen Béky Zsófia (B.Braun) és Czupi Bálint (GE) előadásaiból is az szűrhető le, hogy egyszerű, alacsonyabb szintű szimuláció mellett is kiváló eredményeket lehet elérni. Bár láttuk a GE fantasztikus laborját, de a használati hibák meghatározására a legbiztosabb módszernek a GE-nél is a használati forgatókönyvek végrehajtatását és a felhasználók egyszerű megfigyelését tartják.

Persze ha neked nincs saját kapacitásod a vizsgálatokra vagy pontosabb eredményekre van szükséged, akkor is van megoldás. Dr. Jókai Erika és Tóvölgyi Sarolta közös előadása megmutatta, hogy egy magas szakmai tudással rendelkező, kiváló kutató, szakértő csapat érhető el a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszéken. A rendkívül élvezetes előadás során, többek között, megismerkedtünk az érzelmek, mentális erőfeszítés mérési módszereivel és a szemüvegbe épített szemmozgást követő eszközzel.

Az utolsó előadás is tartalmazott egy nagy durranást. Hidas Gergely (TÜV Rheinland) bemutatta azt a számítógépes humán modellt, amely egy világméretű antropometriai adatbázis alapján készült. A modell segítségével rengeteg analízis végezhető, például test-erő elemzés, test és végtag pozíció analízis. Ez a modell hasznos segítség lehet, amikor a felhasználói felület tervezése során azt kell vizsgálni, hogy az egyes testrészekkel mi érhető el és mi nem (pl. egy kézzel kezelhető-e az eszköz?).

Néhány vélemény a szakmai napról:

„Nagyon hasznos volt, több ilyen szakmai napra lenne szükség.”

„Fontos, folytatni kell!”

„ Átfogó képet adott, szórakoztató volt, ugyanakkor szakmailag mély.”

Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!