Megjelent az ISO 31000 szabvány magyar nyelven

2015.01.22

Ha már az óévet „kockázatos” témájú hírrel zártuk, akkor úgy stílszerű, ha az újévet is e témakörben íródott szabvánnyal vezetjük be. Az MSZT január elsejével adta ki az „MSZ ISO 31000:2015 Kockázatfelmérés és -kezelés. Alap- és irányelvek” című szabvány magyar nyelvű változatát.

A tavalyi évben már szóba került, az új ISO 9001 tervezetének kiadása kapcsán (a szabvány megjelenése ez év szeptemberére várható), a kockázatkezelés „térhódítása”. Már a szabvány szerkezetéből jól látható a kockázat megelőző stratégiára való sarkallás. Sokaknak lehet, hogy ez a téma egy kicsit még idegen. És itt jön képbe az ISO 31000 azáltal, hogy egy általános szemléletet ad a témában. Így sokkal könnyebben megértheted, hogy miként kell használni és mire is jó a kockázatkezelés.

Persze a fenti megállapítás csak azokra vonatkozik, akik nem ismerik az ISO 12100 vagy az ISO 14971 szabványokat. Az ISO 31000 5. fejezetében a jól ismert kockázatirányítási folyamat leírását olvashatod. Új gondolatokat találsz azonban a 3. Alapelvek című fejezetben, amelyek közül kettőt szeretnénk kiemelni:

  • A kockázatfelmérés és kezelés minden folyamat szerves része, azaz nem egy különálló tevékenység, nem választható el a szervezet többi folyamataitól és tevékenységétől.
  • A kockázatfelmérés és kezelés a döntéshozatal része, azaz támogatja a döntéshozókat abban, hogy minden információ birtokában dönthessenek. Rangsorolják az intézkedéseket és fel tudják ismerni az intézkedések különböző kimeneteit.

A szabvány 4. fejezete pedig hasznos adalékot nyújt ahhoz, hogy milyen módon illeszd be a kockázatfelmérést és –kezelést a saját irányítási rendszeredbe. A keretrendszernek nem célja egy kötelezően alkalmazandó kockázatirányítási rendszer előírása. Ebből kifolyólag az egyes szervezetek feladata, a keretrendszer alkotóelemeinek a testre szabása.