Üzemi gyártásellenőrzési rendszer 

A megfelelőség biztosítása a gyártás és ellenőrzés során

A CE jelölési folyamat során az egyes termékekre vonatkozó követelmények teljesítése mellett az azt előállító szervezetre, a gyártóra is vonatkoznak további követelmények, amelyekről nem ajánlatos megfeledkezni!

Az alapszabály

A gyártónak meg kell hoznia minden szükséges intézkedést annak biztosítása érdekében, hogy a termék gyártása folyamatosan a műszaki dokumentációjának és a vonatkozó követelményeknek megfelelően történjen.

A követelmény

Olyan belső irányítási rendszert kell kialakítani, ami biztosítja, hogy a CE jelölésre kötelezett termékek folyamatosan kielégítik az azokra vonatkozó előírásokat (és nem csak az esetleg bevizsgált példányok).

Az egyes direktívák eltérő módon hívják ezt az irányítási rendszert. Esetenként belső gyártásellenőrzésként, üzemi gyártásellenőrzésként, vagy minőségbiztosítási rendszerként találkozhatunk vele. Egyes direktívák pedig csak körbeírják ezt, de nevet nem adnak neki.

Mit is jelent egy ilyen rendszer működtetése?

A gyártásellenőrzés a gyártó által végzett állandó belső gyártásfelügyeletet jelent. A gyártó által alkalmazott valamennyi követelményt és előírást írásban kell rögzíteni, rendszerezett szabályok és eljárások formájában. A gyártás-ellenőrzési dokumentációnak lehetővé kell tennie a minőség biztosítását, valamint annak ellenőrizhetőségét, hogy a termék teljesíti-e az előírt termékjellemzőket, és hogy a gyártás-ellenőrzési rendszer hatékonyan működik-e.